Składniki:
Ciasto:
130g mąki
60-65g zimnego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
Nadzienie:
2 białka
0,4 szkl cukru
30g budyniu waniliowego bez cukru
0,25 szkl oleju
Kruszonka:
50 g mąki
25g cukru pudru
25 g mąki
Ponadto:
Truskawki
Sposób wykonania:
Ciasto: zimne masło zetrzeć na tarce, posiekać z suchymi składnikami, dodać żółtko. Szybko zagnieść. Włożyć na 1 godz do zamrażalnika. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto dać na dno foremek na babeczki najlepiej sylikonowe lub do formy na muffinki (do metalowych foremek lubią się przykleić). Lekko ugnieść. Zapiec 10 min. w temp. 180 stopni. Lekko ostudzić. Nadzienie: białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i powoli wsypywać budyń .Ubijać. Na końcu dodać olej jeszcze chwilę ubijać. Piankę wyłożyć na podpieczone spody. W każdą babeczkę wcisnąć truskawkę i posypać kruszonką. Piec 20 min w temp 180 stopni. Kruszonka: składniki na kruszonkę posiekać nożem na stolnicy i lekko pozagniatać palcami.