Składniki

Składniki:

     Ciasto:

           130g mąki

           60-65g zimnego masła

          1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

          1 łyżka cukru pudru

          1 żółtko

     Nadzienie:

          2 białka

          0,4 szkl cukru

          30g budyniu waniliowego bez cukru

          0,25 szkl oleju

     Kruszonka:

          50 g mąki

          25g cukru pudru

          25 g mąki

     Ponadto:

          Truskawki

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Ciasto: zimne masło zetrzeć na tarce, posiekać z suchymi składnikami, dodać żółtko. Szybko zagnieść. Włożyć na 1 godz do zamrażalnika. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto dać na dno foremek na babeczki najlepiej sylikonowe lub do formy na muffinki (do metalowych foremek lubią się przykleić). Lekko ugnieść. Zapiec 10 min. w temp. 180 stopni. Lekko ostudzić. Nadzienie: białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i powoli wsypywać budyń .Ubijać. Na końcu dodać olej jeszcze chwilę ubijać. Piankę wyłożyć na podpieczone spody. W każdą babeczkę wcisnąć truskawkę i posypać kruszonką. Piec 20 min w temp 180 stopni. Kruszonka: składniki na kruszonkę posiekać nożem na stolnicy i lekko pozagniatać palcami.

Autor: Jola