Składniki:
CIASTO:
1kg mąki
20g drożdży
ok. 3/4 litra wody, mleka, serwatki, kefiru lub jogurtu2 łyżeczki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
masło do posmarowania po upieczeniu
FARSZ:
500g mozzarelli
250g bryndzy
250g fety
1 jajo
sól do smaku
Ciasto: drożdże utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn ma być ciepły ok. 30 stopni) wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie objętość znów wyrobić. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jajkiem. Jeśli jest potrzeba posolić do smaku. Ciasto podzielić na 4 kule. Z farszu uformować 4 kule. Kule z ciasta rozwałkować na grubość ok. 1,5cm. Na każdy placek dać kulę sera i zlepić jak sakiewki, tak aby ser został zawinięty w ciasto. W trakcie pracy posypywać ręce i stolnicę mąką. Kule z farszem w środku rozwałkować na placki. Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 240 stopni, aż placki nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z pieca jeszcze gorące buły obficie posmarować roztopionym masłem.Chaczapuri można smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia.