Składniki

Składniki:

   

    CIASTO:

        1kg mąki

        20g drożdży

        ok. 3/4 litra wody, mleka, serwatki, kefiru lub jogurtu2 łyżeczki

        2 łyżki oleju

        1 łyżeczka cukru

        masło do posmarowania po upieczeniu


    FARSZ:

        500g mozzarelli

        250g bryndzy

        250g fety

        1 jajo

        sól do smaku

Sposób wykonania



Sposób wykonania:

Ciasto: drożdże utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn ma być ciepły ok. 30 stopni) wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie objętość znów wyrobić. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jajkiem. Jeśli jest potrzeba posolić do smaku. Ciasto podzielić na 4 kule. Z farszu uformować 4 kule. Kule z ciasta rozwałkować na grubość ok. 1,5cm. Na każdy placek dać kulę sera i zlepić jak sakiewki, tak aby ser został zawinięty w ciasto. W trakcie pracy posypywać ręce i stolnicę mąką. Kule z farszem w środku rozwałkować na placki. Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 240 stopni, aż placki nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z pieca jeszcze gorące buły obficie posmarować roztopionym masłem.Chaczapuri można smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia.

Autor: Jola