Składniki:
2 młode cukinie
1 czerwona papryka
30 dkg mielonego mięsa drobiowego
1 młoda cebula
1 łyżka
bułki tartej
1/2 pęczku koperku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
bazylia
1 jajo
po 1 łyżce oleju i masła
3 dkg sera żółtego
Cukinie umyć i odciąć końce. Przekroić w poprzek na pół. Miąższ wydrążyć nie naruszając skórki. Lekko posolić i odstawić by puściły sok. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso i przyprawy, podsmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i miąższ wydrążony z cukinii. Smażyć do odparowania wody co chwila mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy. Ostudzić. Do wystudzonego farszu wbić jajko, dodać bułkę tartą, posiekany koperek i starty ser. Wymieszać. Farszem wypełnić cukinie. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła i posypać posiekanym koperkiem. Piec ok. 20 min. w temp 180 stopni. Podawać np z sosem czosnkowym.