Składniki


Składniki:


        2 młode cukinie


        1 czerwona papryka

        30 dkg mielonego mięsa drobiowego

        1 młoda cebula

        1 łyżka

bułki tartej

        1/2 pęczku koperku

        1 łyżka koncentratu pomidorowego

        sól

        pieprz


        majeranek

        bazylia

        1 jajo

        po 1 łyżce oleju i masła

        3 dkg sera żółtego

Sposób wykonania




Sposób wykonania:

Cukinie umyć i odciąć końce. Przekroić w poprzek na pół. Miąższ wydrążyć nie naruszając skórki. Lekko posolić i odstawić by puściły sok. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso i przyprawy, podsmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i miąższ wydrążony z cukinii. Smażyć do odparowania wody co chwila mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy. Ostudzić. Do wystudzonego farszu wbić jajko, dodać bułkę tartą, posiekany koperek i starty ser. Wymieszać. Farszem wypełnić cukinie. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła i posypać posiekanym koperkiem. Piec ok. 20 min. w temp 180 stopni. Podawać np z sosem czosnkowym.

Autor: Jola