Składniki

Składniki:

    1 litr mleka 3,2%

    2 łyżki mleka w proszku(nie koniecznie)

    200g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Jeśli mamy mleko od krowy to takie trzeba zagotować i schłodzić do temperatury 40 stopni a to ze sklepu nie wymaga gotowania tylko zagrzać do temperatury 40 stopni. Do tak przygotowanego mleka dodać jogurt i intensywnie wymieszać. Można dodać też mleko w proszku, powoduje ono że jogurt jest gęstszy ale to nie jest konieczne. Przelać do słoika, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce a najlepiej gdyby przez 3 godziny udało się utrzymać temperaturę 40 stopni. Można wstawić do piekarnika, nastawić na 40 stopni i czekać aż z mleka powstanie jogurt. Po zakończeniu procesu uzyska się pyszny jogurt naturalny, nie tak gęsty jak sklepowy ale na pewno bardziej wartościowy. Do małego słoiczka odłożyć ok. 200g jogurtu i wstawić do lodówki, przyda się do "produkcji" kolejnej porcji jogurtu. Można podawać sam lub z ulubionymi, zmiksowanymi owocami.

Autor: Jola