Składniki

 4 większe pęczki rzodkiewek

 4 ząbki czosnku

2 łyżeczki gorczycy

 10 ziarenek ziela angielskiego

 4 liście laurowe

Zalewa:

 2 szklanki wody

 1/2 szklanki octu

 łyżka soli

 łyżeczka cukru

Sposób wykonania
 

Główki rzodkiewek oddzielić od liści, umyć i usunąć ogonki.
Większe rzodkiewki przekroić na połowę. Ząbki czosnku obrać.
Do dwóch, wyparzonych słoiczków o pojemności 250 ml nałożyć rzodkiewki, do słoiczków włożyć po 2 ząbki czosnku i liście laurowe, po łyżeczce gorczycy i 5 ziarenek ziela angielskiego.
Zalewa: Wszystkie składniki umieścić  w garnku i od momentu zagotowania gotować jeszcze przez ok. 8-10 minut.
Przygotowaną zalewą zalać  rzodkiewki w słoikach, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Najlepsze są po 1,5 tygodnia.
Autor: Jola