Składniki:
200g masła
300g mąki
1/2 łyżeczki cukru
sól
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
kawałeczek pora
2 szklanki zielonego groszku
(może być mrożony lub z puszki)
1 szklanka mleka
zioła np. prowansalskie
1 szklanka śmietany 30%
3 jaja
100g żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Zimne masło posiekać z mąką. Dodać cukier, pół łyżeczki soli oraz śmietanę. Zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki lodowatej wody) Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Pora posiekać w pół plasterki. Groszek osączyć z zalewy. Do miski wlać mleko oraz śmietanę, dodać rozkłócone jajka.Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do mleka i wymieszać. Masę doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać groszek i pora, wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i oblepić nim metalowe foremki na tartaletki lub babki. Foremki wypełnić masą śmietanową z groszkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. przez 20-25 minut.