Składniki

Składniki:

    200g masła

    300g mąki

    1/2 łyżeczki cukru

    sól

    2-3 łyżki kwaśnej śmietany

  Farsz:

    kawałeczek pora

    2 szklanki zielonego groszku

       (może być mrożony lub z puszki)

    1 szklanka mleka

    zioła np. prowansalskie

    1 szklanka śmietany 30%

    3 jaja

    100g żółtego sera

    szczypta gałki muszkatołowej

    sól i pieprz

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Zimne masło posiekać z mąką. Dodać cukier, pół łyżeczki soli oraz śmietanę. Zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki lodowatej wody) Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Pora posiekać w pół plasterki. Groszek osączyć z zalewy. Do miski wlać mleko oraz śmietanę, dodać rozkłócone jajka.Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do mleka i wymieszać. Masę doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać groszek i pora, wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i oblepić nim metalowe foremki na tartaletki lub babki. Foremki wypełnić masą śmietanową z groszkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. przez 20-25 minut.

Autor: Jola