Składniki:
1 podwójny filetz kurczaka
180 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
sól ipieprz
płatki kukurydziane
Sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku lub łyżeczka suszonego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
pieprz do smaku
2 łyżki majonezu
200 ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
Sposób wykonania:
Fileta pokroić na dość drobne kawałki. W miseczce wymieszać jogurt, musztardę i miód. Doprawić solą i pieprzem. Do mieszanki jogurtowej włożyć pokrojonego fileta, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Można na całą noc. Płatki pokruszyć ręką, panierować w nich kurczaka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić i każdego nakłuć na wykałaczką. Ułożyć w salaterce.
SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, dać do miski. Do czosnku dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Podawać do kurczaka w płatkach.