Sposób wykonania
Nogi z kurczaka ugotować razem z marchewką, pietruszką i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mięsa i doprawić do smaku.
Wszystkie składniki na ciasto dać do miski i zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde. Ciasto odstawić na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 porcje i rozwałkować placki z których szklanką powycinać koła. Ciasto wraca, więc każdy placuszek przed nałożeniem farszu trzeba odrobinę naciągnąć. Po nałożeniu farszu skleić boki i ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Można je w miarę blisko siebie układać gdyż ciasto nie rośnie (ale nie mogą się stykać! - najlepiej zachować 1 - 1,5 cm odstępy). Posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Pierożki piec 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić.
Bardzo smaczne są na gorąco jak i na zimno do szklaneczki gorącego barszczyku.