Składniki:
200g masła
300g mąki
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Farsz:
200g sera feta
100g sera żółtego
6-8 suszonych pomidorów w oleju
bazylia
15 oliwek
Sposób wykonania:
Zimne masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier, pół łyżeczki soli oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Uformować z ciasta kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Fetę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory osączyć z oleju,bardzo drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek (ja miałam metalowe do zwykłych babeczek). Fetę wymieszać w misce ze startym serem, pomidorami i oliwkami. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Farszem napełnić foremki z ciastem. Wstawić do piekarnika. Piec 15-20 minut w temp. 200 stopni.