Składniki

1 kg świeżych malin

350 g cukru

Sposób wykonania
Maliny wsypać do garnka, posypać cukrem, wlać 1/2 szklanki wody. Zagotować na średnim ogniu mieszając co chwilę drewnianą łyżką. Zmniejszyć ogień i gotować dalej rozgniatając łyżką maliny ( jeśli mamy nie metalowy tłuczek do ziemniaków to zamiast łyżką można rozgnieść tłuczkiem). Gdy wszystkie maliny się rozpadną odstawić garnek z ognia. Duże sito wyłożyć 4-krotnie złożoną gazą lub gęstą ściereczką, zawiesić je na większym głębokim garnku, wlać maliny w sito i zostawić na kilka minut aby sok samoistnie spłynął, później mieszać łyżką aby ściekła reszta soku z malin. Na koniec zrobić węzełek z gazy i wycisnąć resztę soku. Sok ustawić na gazie i zagotować, można dodać cukru jeśli sok jest kwaśny. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i wlewać sok do czystych słoiczków lub butelek. Zakręcić i odstawić do ostudzenia.
Autor: Jola