Zaczyn(ferment):
100g mąki pszennej chlebowej typ 750
55ml. mleka
5g cukru
1/2 łyżeczki soli
5g soli
20g masła 82% - temp. pokojowa
Ciasto właściwe:
935g mąki pszennej chlebowej typ 750
550 ml. mleka
60g cukru
15g soli
35g drożdży cały ferment- zaczyn 500g masła 82% - schłodzonego
Nadzienie:
3 gorzkie czekolady
1 jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania
ZACZYN: Wszystkie składniki dać do miksera i zagnieść ciasto, elastyczne, wyrabiać ok.3 min. Uformować kulę, umieścić w naczyniu i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w temp. pokojowej na 2 godziny i schładzać w lodówce całą noc. Można przechowywać w lodówce do 3 dni. CIASTO WŁAŚCIWE: W misce umieścić wszystko oprócz masła. Wyrabiać do otrzymania gładkiego ciasta ok. 6 minut. Uformować kulę, umieścić w naczyniu i przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez 2 godz (minimum), najlepiej przez noc. Przed rozpoczęciem składania wyjąć masło z lodówki. Powinno być zimne ale lekko plastyczne. Masło umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na kwadrat o boku 20 cm i grubości ok. 1 cm. Ciasto wyjąć z lodówki. Delikatnie podsypać stolnicę mąką. Rozwałkować ciasto na prostokąt 20x40 cm. Na środku położyć rozwałkowane masło,zamknąć nad nim ciasto, dokładnie skleić i złączyć z każdej strony by masło było zamknięte w cieście i nie wydostało się przy wałkowaniu. Ciasto lekko oprószyć mąką i rozwałkować na prostokąt 20x90 cm. Ciasto złożyć w kopertę, zwinąć w folię spożywczą i schładzać przez 20 minut. Wałkowanie, składanie i chłodzenie przez 20 minut powtarzać jeszcze 2 razy. Za każdym razem odwracać ciasto o 90 stopni w ten sposób by było wałkowane za każdym razem w innym kierunku. Schłodzić. Ciasto rozwałkować na prostokąt 35x100 cm i grubość 5 mm.Jeśli ciasto będzie się mocno kurczyć to schłodzić przez 10 minut. Ciasto podzielić na 24 prostokąty 8x16cm. Formowanie: na jeden prostokącik z krótszego boku u łożyć pasek czekolady. Zwinąć jak naleśnik, by ciasto owinęło czekoladę. Ułożyć na blaszce łączeniem do dołu. Układać na blaszce w dość dużych odstępach. Odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Posmarować bułeczki jajkiem. Włożyć do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 190 stopni. Piec ok. 20-25 minut Z tego ciasta można zrobić rogaliki i ciastka.