Składniki

    Zaczyn(ferment):

        100g mąki pszennej chlebowej typ 750

        55ml. mleka

        5g cukru

        1/2 łyżeczki soli

        5g soli

        20g masła 82% - temp. pokojowa

    Ciasto właściwe:

        935g mąki pszennej chlebowej typ 750

        550 ml. mleka

        60g cukru

        15g soli

        35g drożdży cały ferment- zaczyn 500g masła 82% - schłodzonego

    Nadzienie:

        3 gorzkie czekolady

        1 jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania

 

 

Sposób wykonania

 ZACZYN: Wszystkie składniki dać do miksera i zagnieść ciasto, elastyczne, wyrabiać ok.3 min. Uformować kulę, umieścić w naczyniu i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w temp. pokojowej na 2 godziny i schładzać w lodówce całą noc. Można przechowywać w lodówce do 3 dni. CIASTO WŁAŚCIWE: W misce umieścić wszystko oprócz masła. Wyrabiać do otrzymania gładkiego ciasta ok. 6 minut. Uformować kulę, umieścić w naczyniu i przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez 2 godz (minimum), najlepiej przez noc. Przed rozpoczęciem składania wyjąć masło z lodówki. Powinno być zimne ale lekko plastyczne. Masło umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na kwadrat o boku 20 cm i grubości ok. 1 cm. Ciasto wyjąć z lodówki. Delikatnie podsypać stolnicę mąką. Rozwałkować ciasto na prostokąt 20x40 cm. Na środku położyć rozwałkowane masło,zamknąć nad nim ciasto, dokładnie skleić i złączyć z każdej strony by masło było zamknięte w cieście i nie wydostało się przy wałkowaniu. Ciasto lekko oprószyć mąką i rozwałkować na prostokąt 20x90 cm. Ciasto złożyć w kopertę, zwinąć w folię spożywczą i schładzać przez 20 minut. Wałkowanie, składanie i chłodzenie przez 20 minut powtarzać jeszcze 2 razy. Za każdym razem odwracać ciasto o 90 stopni w ten sposób by było wałkowane za każdym razem w innym kierunku. Schłodzić. Ciasto rozwałkować na prostokąt 35x100 cm i grubość 5 mm.Jeśli ciasto będzie się mocno kurczyć to schłodzić przez 10 minut. Ciasto podzielić na 24 prostokąty 8x16cm. Formowanie: na jeden prostokącik z krótszego boku u łożyć pasek czekolady. Zwinąć jak naleśnik, by ciasto owinęło czekoladę. Ułożyć na blaszce łączeniem do dołu. Układać na blaszce w dość dużych odstępach. Odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Posmarować bułeczki jajkiem. Włożyć do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 190 stopni. Piec ok. 20-25 minut Z tego ciasta można zrobić rogaliki i ciastka.

Autor: Jola