Ciasto na 4 duże bułki:
250g mąki
120ml. wody
20g drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
Masa na wierzch bułek:
30g mąki kukurydzianej
50ml. wody
5g drożdży
1 łyżka oleju
szczypta soli
szczypta cukru
Ciasto: Drożdże wymieszać z niewielką ilością wody, cukrem i solą. Do mąki dać drożdże, resztę wody i olej. Wyrobić gładkie ciasto drożdżowe. Ciasto podzielić na 4 części i uformować w okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszczyć na średnicę ok. 9 cm. Odstawić na około 40 minut.
Masa na wierzch:
Do miski pokruszyć drożdże, zalać wodą, dodać cukier i sól, wymieszać do połączenia się składników. Dodać olej i mąkę, wymieszać. Wymieszać w misce do momentu wyrośnięcia bułek. Masę podzielić na 4 części i wyrośnięte bułeczki posmarować masą. Gdyby masa była zbyt gęsta dodać 5 ml wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni a na dno wlać 50 ml wody. Piec w temp 220 stopni przez 22-24 minuty.