Składniki:
300g wody
80g oliwy z oliwek
30g świeżych drożdży
600g mąki pszennej
100g mąki żytniejrazowej
1 łyżeczka soli
100g sera feta, pokrojonego na małe kawałki
100g serażółtego, startego na tarce
1 mała cebula, pokrojona w małą kostkę
100g oliwek, pokrojone w plasterki
garść kukurydzy konserwowej
Sposób wykonania:
Wodę, oliwę z oliwek i drożdże dać do rondelka, podgrzać by drożdże się rozpuściły. Mąkę pszenną, żytnią i sól dać do miski, wlać do niej drożdże i porządnie wyrobić ciasto drożdżowe. Wybrać ciasto na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 2 równe części. Do jednej części ciasta dać ser feta i ser żółty i wyrabiać aż ciasto połączy się z serami. Do drugiej części dać cebulę, kukurydzę i oliwki i również wyrabiać do połączenia się składników. Z każdego kawałka ciasta uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 20 min). Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 45 min. Przed pokrojeniem na kromki pozostawić do ostygnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chlebki zwilżyć wodą i posypać sezamem.