Składniki

1,5 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów

2 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

3/4 szklanki octu

1/4 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki

1/4 łyżeczki mielonych goździków

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

25 dkg cukru

1 łyzeczka soli

Sposób wykonania
Sparzone wrzątkiem pomidory obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki, razem z drobno pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem rozprażyć w rondlu. Dodać sól, przyprawy i połowę octu, mieszając gotować na małym ogniu 20-25 minut. Zagotować pozostały ocet z cukrem, trochę odparować, wlać do sosu, wymieszać i gotować dalsze 20 minut. Gorący chutney rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.
Autor: Jola