Składniki:
1,5 kg cukinii
1/2 kg cebuli
2 szklanki cukru
sól
1 szklanka octu
1 łyżeczka pieprzu mielonego
3-4 goździki
1 główka czosnku
50-60 dkg koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
Sposób wykonania:
Warzywa obrać. Z cukinii usunąć gniazda nasienne. Cebulę i cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do cukinii. Zagotować, wsypać cukier i gotować 30 minut na małym ogniu. Zmiksować blenderem tak aby nie było grudek. Dodać resztę składników i gotować 10 minut. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.