200g sera żółtego
150g szynki gotowanej
280g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
130g masła
5 łyżek mleka
1 łyżeczka soli
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach a szynkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na stolnicę dać mąkę i masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, jajka, mleko, sól i starty ser oraz posiekaną szynkę. Zarobić ciasto. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm , pokroić w paski szerokości 1cm i długości 8-10cm (jeśli ciasto się bardzo klei można je włożyć na 15 minut do lodówki). Paski skręcić w świderki i ułożyć na blasze. Piec na rumiano ok. 15 minut (200 stopni). Podawać po ostudzeniu.