Składniki:
Ciasto:
500g mąki
30g drożdży
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
4 żółtka
50g masła
sól
Farsz:
700g mięsa pozostałego z pieczeni lub rosołu
150-250g słoninki w zależności jaktłuste jest mięso
2 średnie cebule
2-3 żółtka
50g masła
70g bułki tartej
3 ząbki czosnku
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Mięso obrać od kości i wraz ze słoniną przepuścić przez maszynkę do mielenia, najlepiej przez sito o grubych oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać zmielone mięso. Wszystko razem podsmażyć. Zdjąć z kuchenki, dodać zmiażdżony czosnek, przyprawić imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jak ostygnie, wymieszać z żółtkami oraz namoczoną i odciśniętą bułką tartą. Jeśli masa jest za rzadka dosypać bułki tartej. Drożdże utrzeć z cukrem i rozczynić z letnim mlekiem. Pozostawić w cieple, przykryć ściereczką. Jak rozczyn ruszy, dodać połowę przesianej mąki, rozrobić i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wsypać pozostałą mąkę, żółtka, roztopione masło, posolić. Ciasto dokładnie wyrobić. Znów przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na kilka części, każdą po kolei rozwałkować, rozsmarować na każdej farsz i zwinąć w cienkie roladki. Każdą roladkę pokroić na krótkie paszteciki. Paszteciki poukładać na blaszce przykrytej papierem do pieczenie, przykryć ściereczką i poczekać aż podrosną. 1 jajko rozkłucić w garnuszku i posmarować nim paszteciki. Piec w temp 180 stopni aż będą rumiane (20-30 minut).