Składniki:
3 szklanki startej cukinii
1,5 szklanki bułki tartej
1 cebula
20 dkg sera żółtego
2 marchewki
4 jaja
1/2 szklanki oleju
natka pietruszki
sól
pieprz
vegeta
Cukinię obrać oraz usunąć miąższ z nasionkami. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dobrze odcisnąć z soku. Cebulę i marchew też zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cukinię wymieszać z marchewką i cebulą, dodać olej, bułkę tartą żółtka, sól, pieprz (do smaku) oraz vegetę. Wymieszać. Dodać starty żółty ser. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Foremki wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Do foremek wlać masę cukiniową. Piec ok. 60-70 minut w temperaturze 200 stopni. Można dodać podsmażone pieczarki lub mięso mielone. (3 małe foremki)