1 kg grzybów,obranych (prawdziwki, same czapeczki)
4 liście laurowe
12 ziarenek ziela angielskiego
1 cebula
gorczyca po 1/2 łyżeczki na słoik
1 łyżka soli
1 szklanka octu
1 litr wywaru z gotowania grzybów
1 łyżka cukru
Sposób wykonania
Grzybki dać do garnka z osoloną wodą, dodać 50 ml octu, listki laurowe, ziele angielskie i gotować wszystko przez 15 minut (czas liczyć od momentu zagotowania). Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić aż grzybki opadną na dno. Do każdego słoika dać plaster cebuli, 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Grzybki delikatnie wyłowić łyżką cedzakową a wody z gotowania nie wylewać, zostawić na chwilę niech się ostoi. Grzybki powkładać do słoików tak na 3/4 wysokości. Chochelką ubrać 1 litr wody z gotowania grzybów, dolać 1 szklankę octu i 1 łyżkę cukru, dobrze wymieszać. Zalewą zalać grzybki w słoikach, zakręcić. Pasteryzować 15 minut. Postawić do góry dnem.