400ml mleka
40g drożdży
600g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
600g wody
4 łyżeczki sody oczyszczonej
sól gruboziarnista lub sezam do posypania
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.40minut. Piekarnik rozgrzać do temp. 200stopni. Ciasto podzielić na 10 równych części, na oprószonej mąką stolnicy "rozturlać" każdą część na długi wałek (60cm), cienki na końcach a grubszy na środku. Chwycić oba końce, spleść 2 razy i przykleić końce na grubszą część wałeczka. W garnku zagotować wodę z sodą. Kolejno wkładać precle łyżką cedzakową do gotującej się wody na 30-60sekund, następnie układać je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posypać solą lub sezamem, piec w temp.200stopni przez 15minut. Podawać na ciepło lub na zimno.