Składniki

Składniki:

    200g masła

    300g mąki

    1/2 łyżeczki cukru

    sól i pieprz

    2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany


Farsz:

    200g sera feta

    100g sera żółtego

    6-8 suszonych pomidorów w oleju

    bazylia

    15 oliwek

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Zimne masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier, pół łyżeczki soli oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Uformować z ciasta kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Fetę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory osączyć z oleju,bardzo drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek (ja miałam metalowe do zwykłych babeczek). Fetę wymieszać w misce ze startym serem, pomidorami i oliwkami. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Farszem napełnić foremki z ciastem. Wstawić do piekarnika. Piec 15-20 minut w temp. 200 stopni.

Autor: Jola