Składniki

Składniki:


    1 i 1/2 dojrzałych malin

    1kg cukru

    1 litr spirytusu (95%)


Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Dojrzałe owoce przebrać i oczyścić z szypułek, następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać cukier, dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonego suchego słoja, przykryć naczynie jałową gazą i pozostawić na 2 dni w ciepłym, słonecznym miejscu. Następnie wlać spirytus i wymieszać. Po trzech dniach przecedzić przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną jałową gazą lub przez bibułkowy filtr do kawy. Odstawić na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesączyć przez filtr lub specjalna bibułę filtracyjną. Przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 6 miesięcy. Doskonały, tradycyjny likier, lekarstwo na silne zaziębienie i na kiepski humor. Podobnie można taki likier przygotować z innych owoców takich jak dereń, czeremcha, kalina koralowa czy tarnina.

Autor: Jola