Składniki

    2kg ogórków

    2kg żółtej fasolki szparagowej

    1kg cebuli

    1 łyżeczka soli

 

    ZALEWA:

        1 szklanka octu

        1/2 szklanki oleju

        20dkg przecieru pomidorowego

        4 łyżki soli

        1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób wykonania

Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Cebulę dodać do ogórków i wsypać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z soku. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, ostudzić i połączyć z ogórkami.Składniki zalewy wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Ciepłą zalać warzywa. Odstawić na 30 minut. Napełnić słoiki i pasteryzować ok. 15 minut.

Autor: Jola