Ciasto makowe:
150g margaryny
8 jaj
200g cukru pudru
100g miodu płynnego
1 łyżka kakao
300g maku
4 płaskie łyżki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ciasto białe:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki-dowolne
1 łyżka masła
Krem:
6 żółtek
1/2 l mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki
350g masła
1 cukier waniliowy
Ciasto makowe: Margarynę utrzeć z cukrem dokładając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i upiec dwa placki. Każdy piec przez 25-30 minut w temperaturze 170 stopni
Ciasto białe: białka ubić z cukrem, dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz ocet. Wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 170 stopni
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić w garnku i dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i chwilę podusić.
Krem: w 1 szklance mleka dokładnie wymieszać obie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką i żółtkami. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć z zimnym budyniem
Przełożenia: ciasto makowe-1/2 kremu-ciasto białe-masa jabłkowa-1/2 kremu-ciasto makowe-polewa