Składniki

Ciasto makowe:

150g margaryny

8 jaj

200g cukru pudru

100g miodu płynnego

1 łyżka kakao

300g maku

4 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto białe:

1 szklanka białek

1 szklanka cukru

1/2 szklanki mąki

4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

2 galaretki-dowolne

1 łyżka masła

Krem:

6 żółtek

1/2 l mleka

5 łyżek cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki

350g masła

1 cukier waniliowy


Sposób wykonania

Ciasto makowe: Margarynę utrzeć z cukrem dokładając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i upiec dwa placki. Każdy piec przez 25-30 minut w temperaturze 170 stopni

Ciasto białe: białka ubić z cukrem, dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz ocet. Wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 170 stopni

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić w garnku i dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i chwilę podusić.

Krem: w 1 szklance mleka dokładnie wymieszać obie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką i żółtkami. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć z zimnym budyniem

Przełożenia: ciasto makowe-1/2 kremu-ciasto białe-masa jabłkowa-1/2 kremu-ciasto makowe-polewa


Autor: Jola