Składniki:
Ciasto:
2 łyżeczki mleka
500g mąki
200g masła
2 jaja 2 łyżki miodu
150g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
2 łyżki miodu
250g orzechów włoskich
100g cukru
100g masła
Masa śmietankowa:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy
250g margaryny
50g cukru pudru
1 kieliszek ajerkoniaku
1/2 białej czekolady
Dodatkowo:
1 masa krówkowa- kakaowa
Bakalland(mała)
3 paczuszki herbatników
2 kieliszki ajerkoniaku
Sposób wykonania:
Ciasto: mąkę wymieszać z sodą rozpuszczoną w 2 łyżeczkach mleka i posiekanym tłuszczem. Dodać jaja, cukier i miód. Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, jedną dać na blachę i piec 20 min w temp 180 stopni. Na blachę dać drugi kawałek ciasta. Masa orzechowa: masło rozpuścić i wymieszać z miodem i cukrem. Wsypać posiekane orzechy. Lekko ostudzić i dać na placek w formie. Piec 20 min. w temp. 180 stopni Masa śmietankowa: Budyń ugotować na mleku. Wystudzony utrzeć z cukrem pudrem. Wlać ajerkoniak i roztopioną czekoladą. Dać na placek z orzechami i przykryć plackiem bez orzechów. Wierzch posmarować masą krówkowo- kakaową, poukładać herbatniki. Herbatniki posmarować ajerkoniakiem (niekoniecznie) i polać polewą. Placek wstawić do lodówki.