Składniki


Składniki: 


        Ciasto: 

                2 łyżeczki mleka 

                500g mąki 

                200g masła 

                2 jaja 2 łyżki miodu 

                150g cukru 

                1 łyżeczka sody oczyszczonej


        Masa orzechowa: 

                2 łyżki miodu 

                250g orzechów włoskich 

                100g cukru 

                100g masła


        Masa śmietankowa: 

                500 ml mleka 

                1 budyń śmietankowy 

                250g margaryny 

                50g cukru pudru 

                1 kieliszek ajerkoniaku 

                1/2 białej czekolady


        Dodatkowo: 

                1 masa krówkowa- kakaowa 

                Bakalland(mała) 

                3 paczuszki herbatników 

                2 kieliszki ajerkoniaku

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Ciasto: mąkę wymieszać z sodą rozpuszczoną w 2 łyżeczkach mleka i posiekanym tłuszczem. Dodać jaja, cukier i miód. Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, jedną dać na blachę i piec 20 min w temp 180 stopni. Na blachę dać drugi kawałek ciasta. Masa orzechowa: masło rozpuścić i wymieszać z miodem i cukrem. Wsypać posiekane orzechy. Lekko ostudzić i dać na placek w formie. Piec 20 min. w temp. 180 stopni Masa śmietankowa: Budyń ugotować na mleku. Wystudzony utrzeć z cukrem pudrem. Wlać ajerkoniak i roztopioną czekoladą. Dać na placek z orzechami i przykryć plackiem bez orzechów. Wierzch posmarować masą krówkowo- kakaową, poukładać herbatniki. Herbatniki posmarować ajerkoniakiem (niekoniecznie) i polać polewą. Placek wstawić do lodówki.

Autor: JOLA