Składniki:
50 dkg mąki
4 dkg drożdży
8 łyżek cukru
1/2 szkl. mleka
6 jaj
1/2 kostki margaryny
25 dkg posiekanych migdałów
25 dkg posiekanych orzechów pistacjowych(mogą być włoskie)
5 łyżek miodu
1 szkl. śmietany cukier waniliowy sól
Drożdże utrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki, wymieszać z ciepłym mlekiem, odstawić w ciepły miejsce. Margarynę stopić i wystudzić. Do przesianej mąki dodać rozczyn, margarynę, 3 jaja, pozostały cukier i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Białka z pozostałych jaj ubić, żółtka roztrzepać. Do orzechów i migdałów dodać osobno po połowie porcji masy z jaj, piany, cukru waniliowego, miodu i śmietany. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować - na jednej rozłożyć masę migdałową, na drugiej orzechową. Osobno zwinąć rulon. Formę do babki z kominkiem natłuścić, posypać bułką tartą, rolady ułożyć w formie - jedną na drugiej. Babkę piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną polać gotowym lukrem.