Składniki


Składniki: 


        50 dkg mąki

        4 dkg drożdży

        8 łyżek cukru

        1/2 szkl. mleka 

        6 jaj

        1/2 kostki margaryny

        25 dkg posiekanych migdałów

        25 dkg posiekanych orzechów pistacjowych(mogą być włoskie)

        5 łyżek miodu

        1 szkl. śmietany cukier waniliowy sól

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Drożdże utrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki, wymieszać z ciepłym mlekiem, odstawić w ciepły miejsce. Margarynę stopić i wystudzić. Do przesianej mąki dodać rozczyn, margarynę, 3 jaja, pozostały cukier i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Białka z pozostałych jaj ubić, żółtka roztrzepać. Do orzechów i migdałów dodać osobno po połowie porcji masy z jaj, piany, cukru waniliowego, miodu i śmietany. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować - na jednej rozłożyć masę migdałową, na drugiej orzechową. Osobno zwinąć rulon. Formę do babki z kominkiem natłuścić, posypać bułką tartą, rolady ułożyć w formie - jedną na drugiej. Babkę piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną polać gotowym lukrem.

Autor: Jola