Składniki

Ciasto czekoladowe:

500g herbatników maślanych

5 łyżek kakao

3 łyżki dżemu brzoskwiniowego

50g masła

4 łyżki cukru pudru

300ml mleka

Masa kokosowa:

300ml mleka

3 łyżki mąki

1 cukier waniliowy

5 łyżeczek cukru pudru

50g masła

150g wiórków kokosowych

Polewa:

100g śmietany

100g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Sposób wykonania
CIASTO CZEKOLADOWE: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć (najlepiej zmiksować), wymieszać z resztą składników a na końcu dodać mleko. Ma powstać ciasto o bardzo gęstej konsystencji. MASA KOKOSOWA: mleko połączyć z mąką, cukrem waniliowym i połową wiórków kokosowych, podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż powstanie gęsty krem. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić dodać masło i cukier puder, wymieszać. Dodać resztę wiórków i znów wymieszać. POLEWA: śmietanę podgrzać i roztopić w niej połamaną czekoladę. Blaszkę o wymiarach 25/30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciemne ciasto podzielić na cztery części a masę kokosową na trzy części. Na dnie blaszki wyłożyć warstwę ciasta na cieście warstwę masy kokosowej i znów ciasto. Mają powstać 4 warstwy ciasta i 3 warstwy kokosu. Wierzch polać polewą.
Autor: Jola