Składniki


Składniki: 


        składniki na 2 tortownice średnica 30cm

        1 kg mąki

        3 jaja

        2 łyżki soku z cytryny

        3 łyżki oleju słonecznikowego (ja dałam zwykły kujawski)

        3-4 łyżki cukru

        1 łyżeczka soli

        40g drożdży

        2 szklanki letniego mleka

        125g roztopionego masła


        Poza tym: 

        

        1 żółtko do posmarowania słonecznik,

        sezam lub mak do posypania


        Wersja na słodko: 

        

        3/4 drobno siekanych orzechów włoskich

        2/3 szklanki cukru

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Do ok. 1/3 letniego mleka dać drożdże, 1łyżkę mąki, 1łyżkę cukru. Rozrobić i odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jaja dodać sól, mleko, cukier, olej, wsypać mąkę, sok z cytryny oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić posypując mąką. Powinno być elastyczne i odchodzić od rąk. Uformować z ciasta kulę, dać do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (moje krócej rosło). Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część znów podzielić na 4, w ten sposób powstanie 16 kawałków. Rozwałkować 4 kawałki ciasta na cienkie (jak naleśnik) plaski, wielkości talerza, posypując mąką w trakcie wałkowanie aby się nie przyklejały do stolnicy. Jeden placek posmarować rozpuszczonym i ostudzonym lekko masłem. W wersji na słodko posypać orzechami wymieszanymi z cukrem. Przykryć drugim plackiem i znów posmarować masłem i posypać lekko orzechami. Tak samo postąpić z kolejnymi dwoma. W sumie powinno być złożone 4 placki jeden na drugim.Zwinąć w rulon. Tak samo postąpić z pozostałymi kawałkami ciasta. Rulonów wyjdzie 4 sztuki. Każdy rulon pokroić w trójkąciki, z końcówek zrobić małe kulki. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i układać trójkąciki ostrą częścią do środka. Małe kulki ułożyć w samym środku. Zostawić na 30 min. posmarować żółtkiem i posypać np. sezamem. Piec w 200 stopni przez 30-40 min. 20 min. piec przykryte papierem lub folią aluminiową, następnie zdjąć papier aby się zrumieniło. Drugą tortownicę można upiec na drugi dzień tylko włożyć ją do worka i wstawić do lodówki.

Autor: Jola