Składniki

CIASTO

2 i 1/4 szklanki mąki

1 szklanka cukru

2 jajka

1 i 1/4 szklanki puree z dyni ( zmiksowałam na "papkę" surową, obraną i wypestkowaną dynię)

1/4 szklanki oleju

1 łyżeczka sody oczyszczonej

0,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

KRUSZONKA

6-8 łyżek roztopionego masła

0,5 szklanki cukru

3/4 szkl mąki

0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania
Jajka ubić z cukrem dodać dynię i olej, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą, sodą, cynamonem i gałką. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać, aż się połączą. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – proponuję długość 35 cm, ponieważ w mniejszej będzie się dłużej piekło. Połączyć ze sobą wszystkie składniki kruszonki i wyłożyć równomiernie na ciasto. Piec około 1 godz w 180 st aż do momentu suchego patyczka. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Autor: Jola