Składniki

Ciasto cytrynowe z serem I jabłkami.

Ciasto:

200g masła

180g cukru

5 jajek

2 cytryny

200g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:

75dag jabłek

30g rodzynek

20g masła

1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

500g twarogu z wiaderka

80g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 jajka

18g budyniu waniliowego

skorka cytrynowa kandyzowana.

Sposób wykonania

Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w plasterki . Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto ucierane. Wycisnąć sok z cytryn. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie wlać stopniowo sok z cytryn.Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka.( ja czasem podpiekam chwilkę I dopiero później wykładam na podpieczony spod jabłka) Masa serowa. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na jabłka. Na masę serową wyłożyć resztę ciasta, robiąc kleksy łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Autor: Renata