Ciasto cytrynowe z serem I jabłkami.
Ciasto:
200g masła
180g cukru
5 jajek
2 cytryny
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
75dag jabłek
30g rodzynek
20g masła
1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
500g twarogu z wiaderka
80g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
18g budyniu waniliowego
skorka cytrynowa kandyzowana.
Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w plasterki . Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto ucierane. Wycisnąć sok z cytryn. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie wlać stopniowo sok z cytryn.Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka.( ja czasem podpiekam chwilkę I dopiero później wykładam na podpieczony spod jabłka) Masa serowa. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na jabłka. Na masę serową wyłożyć resztę ciasta, robiąc kleksy łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.