Składniki:
Ciasto:
60 dkg mąki
3 dkg drożdży
150 ml letniego mleka
6 dkg cukru
10 dkg masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
Nadzienie:
1 i 1/2 szklanki jagód
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru
Kruszonka:
10 dkg masła
10 dkg cukru
15-20 dkg mąki
Ciasto: mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z mlekiem. Dodać sól, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić aż rozczyn podwoi swoją objętość. Masło roztopić. Wymieszać z resztą mąki i cukru, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać rozczyn. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i przestanie przyklejać się do ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: jagody umyć i osączyć. Posypać łyżką cukru. Budyń ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu, dodając resztę cukru. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki placek. Posmarować ciepłym budyniem (cała porcja się nie zmieści). Na budyń wyłożyć jagody i zwinąć ciasto w roladę. Posypać mąką i końce zawinąć pod spód. Ciasto przełożyć do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Kruszonka: masło siekać z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka. Kruszonką posypać ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.