Składniki

Ciasto:

3,5 szklanki mąki

250g margaryny

1 szklanka śmietany 12%

6 żółtek

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

6 białek

6 łyżek cukru

3 kisiele wiśniowe

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe

3 szklanki mleka

250g margaryny

Dodatkowo:

wiśnie z kompotu bez pestek

cukier puder


Sposób wykonania

Składniki na ciasto zagnieść i zarobić Ciasto dać do lodówki na 1 godzinę Ciasto podzielić na 6 równych części  Pierwszą rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 2 białka ubić ze szczyptą soli dodać 2 łyżki cukru, trochę wiśni z kompotu a na końcu 1 kisiel Wymieszać Masę dać na spód ciasta Rozwałkować kolejny kawałek ciasta na prostokąt i dać na pianę z kisielem Piec 18-20 minut w temp 180stopni Powyższe czynności powtórzyć dwukrotnie tak aby powstały 3 takie same ciasta

Budyń ugotować na mleku, ostudzić i utrzeć z masłem Podzielić na 2 części Przełożyć placki kremem, posypać cukrem pudrem i można udekorować kandyzowanymi wiśniami

Autor: Jola