Składniki

Biszkopt:

3 jaja

3/4 szklanki cukru

5 łyżek oleju

5 łyżek wody

150g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 płaskie łyżki kakao

Masa adwokatowa:

700ml mleka

1 szklanka cukru

1/2 op. cukru waniliowego

2 i 1/2 łyżki mąki

5 łyżek mąki ziemniaczanej

3 żółtka

200g masła

180ml likieru "Adwokat"

Bita śmietana:

500ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fiksy

Ponadto:

okrągłe biszkopty

2 łyżki kakao

Poncz:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą i ostudzić

Sposób wykonania

Biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wodę i olej, delikatnie wymieszać Mąkę, proszek i kakao przesiać do białek Biszkopt przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w temp 170 stopni

Masa adwokatowa: połowę mleka i cukier zagotować Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać obie mąki i pozostałe mleko Mieszankę wlać na gotujące się mleko Gotować do momentu aż powstanie budyń Ostudzić Miękkie masło zmiksować i dodać po jednej łyżce budyniu, cały czas miksując Do masy ostrożnie wlać adwokat i miksować do połączenia się składników

Biszkopt dobrze nasączyć ponczem Wyłożyć 2/3 masy ajerkoniakowej, wyrównać powierzchnię i obficie posypać kakao Biszkopty namoczyć w pozostałym ponczu i ułożyć na kakao Wyłożyć pozostałą masę

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksami i wyłożyć na wierzch ciasta Posypać kakao i schłodzić

Autor: Jola