Biszkopt:
3 jaja
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju
5 łyżek wody
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki kakao
Masa adwokatowa:
700ml mleka
1 szklanka cukru
1/2 op. cukru waniliowego
2 i 1/2 łyżki mąki
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200g masła
180ml likieru "Adwokat"
Bita śmietana:
500ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fiksy
Ponadto:
okrągłe biszkopty
2 łyżki kakao
Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą i ostudzić
Biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wodę i olej, delikatnie wymieszać Mąkę, proszek i kakao przesiać do białek Biszkopt przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w temp 170 stopni
Masa adwokatowa: połowę mleka i cukier zagotować Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać obie mąki i pozostałe mleko Mieszankę wlać na gotujące się mleko Gotować do momentu aż powstanie budyń Ostudzić Miękkie masło zmiksować i dodać po jednej łyżce budyniu, cały czas miksując Do masy ostrożnie wlać adwokat i miksować do połączenia się składników
Biszkopt dobrze nasączyć ponczem Wyłożyć 2/3 masy ajerkoniakowej, wyrównać powierzchnię i obficie posypać kakao Biszkopty namoczyć w pozostałym ponczu i ułożyć na kakao Wyłożyć pozostałą masę
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksami i wyłożyć na wierzch ciasta Posypać kakao i schłodzić