Składniki

1 puszka masy krówkowej ''Gostyń''

czekolada mleczna lub gorzka do starcia i posypania wierzchu

herbatniki na 2 warstwy

Biszkopt:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

5 łyżek oleju

5 łyżek wody

150g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa 1:

450g śmietany 30%

1 galaretka cytrynowa

2 batoniki Lion

Masa 2:

150g śmietany 30%

500g serka mascarpone

1-2 łyżki cukru pudru

2 batoniki Lion

Sposób wykonania
Biszkopt: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i lekko wymieszać, dodać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Do masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dalikatnie ale dokładnie wymieszać. Przelać do blaszki i piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i naponczować mocną herbatą, rozsmarować na nim masę krówkową i położyć warstwę herbatników. Masa 1: 2 batoniki pokroić w cienkie plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić i wsypać do niej pokrojone batoniki, wlać tężejącą galaretkę, wymieszać. Śmietanę wylać na herbatniki na biszkopcie i ułożyć warstwę herbatników. Masa2: 2 batoniki pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę ubić z cukrem, dodawać stopniowo serek mascarpone, ubić i dodać pokrojone Liony. Masę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać tartą czekoladą. Ciasto można zrobić bez pieczenia biszkoptu tylko na warstwie herbatników.
Autor: Jola