Składniki:
Masa makowa:
40 dkg maku,
8 jaj,
1 torebka cukru waniliowego,
30 dkg cukru pudru,
1 garść posiekanych orzechów,
2 łyżki mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Ciasto:
6 żółtek,
20 dkg masła,
10 dkg cukru pudru,
25 dkg mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa orzechowa:
20 dkg mielonych orzechów,
1/2 szklanki mleka,
20 dkg masła,
20 dkg cukru pudru
Ciasto: Masło utrzyj z cukrem i dodawaj stopniowo po jednym żółtku, ciągle ucierając. Wsyp mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszaj i schłodź w lodówce.
Masa makowa: Mak sparz, zmiel 2 razy. Utrzyj z resztą składników ma masę makową. Ciasto wyłóż na natłuszczoną blaszkę, rozsmaruj na wierzchu masę makową. Piecz 40 min. w temp. 220 st.
Masa orzechowa: Orzechy zalej przegotowanym mlekiem, gotuj 5 min, ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodaj do orzechów. Masę nałóż na upieczony placek. Posyp wiórkami czekoladowymi.