Składniki


Składniki: 

        

        Masa makowa:

                40 dkg maku, 

                8 jaj, 

                1 torebka cukru waniliowego, 

                30 dkg cukru pudru, 

                1 garść posiekanych orzechów, 

                2 łyżki mąki, 

                1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 


        Ciasto:

                6 żółtek, 

                20 dkg masła, 

                10 dkg cukru pudru, 

                25 dkg mąki, 

                1 łyżeczka proszku do pieczenia, 


        Masa orzechowa: 

                20 dkg mielonych orzechów, 

                1/2 szklanki mleka, 

                20 dkg masła, 

                20 dkg cukru pudru

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Ciasto: Masło utrzyj z cukrem i dodawaj stopniowo po jednym żółtku, ciągle ucierając. Wsyp mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszaj i schłodź w lodówce.

Masa makowa: Mak sparz, zmiel 2 razy. Utrzyj z resztą składników ma masę makową. Ciasto wyłóż na natłuszczoną blaszkę, rozsmaruj na wierzchu masę makową. Piecz 40 min. w temp. 220 st.

Masa orzechowa: Orzechy zalej przegotowanym mlekiem, gotuj 5 min, ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodaj do orzechów. Masę nałóż na upieczony placek. Posyp wiórkami czekoladowymi.

Autor: Jola