Składniki

260 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki cynamonu

290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

200 g cukru

1 cukier waniliowy

4 duże jajka

300 g marchewki startej na dużych oczkach

100 g orzeszków ziemnych nie solonych

Wierzch:

200g śmietany 30%

2 serki Danio waniliowe małe

1 śmietan fix

Sposób wykonania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W większym naczyniu umieścić olej, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą do połączenia się składników po każdym dodaniu. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiać bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać startą marchewkę i posiekane orzeszki, wymieszać. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodać Danio i śmietan fix, dobrze zmiksować. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto i równo rozsmarować. Udekorować tartą czekoladą lub dowolnymi owocami.
Autor: Jola