Składniki

Składniki:

  Upiec 2 biszkopty czekoladowe, każdy z 3 jaj.Składniki na jeden biszkopt:

     3 jaja

     1/2 szklanki cukru

     1/2 szklanki mąki

     1/2 łyżki kakao

     1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  Krem miętowy:

     1/2 l. śmietany 30%

     2 czekolady nadziewane miętowe (Amelia)

     2 galaretki cytrynowe

     2 śmietan fixy

     2 galaretki agrestowe

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Ciasto na 1 biszkopt: białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać powoli mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki i piec w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut. Upiec jeszcze jeden taki biszkopt. Krem miętowy: czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i ostudzić. Śmietanę ubić, dodając śmietan fixy. Gdy śmietana będzie gęsta, dodać rozpuszczone czekolady i tężejące galaretki cytrynowe. Tężejącą masę wylać na biszkopt, pozostawiając 2 łyżki masy. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować po wierzchu pozostawioną masą i wylać tężejące galaretki agrestowe.

Autor: Jola