Składniki:
Upiec 2 biszkopty czekoladowe, każdy z 3 jaj.Składniki na jeden biszkopt:
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem miętowy:
1/2 l. śmietany 30%
2 czekolady nadziewane miętowe (Amelia)
2 galaretki cytrynowe
2 śmietan fixy
2 galaretki agrestowe
Sposób wykonania:
Ciasto na 1 biszkopt: białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać powoli mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki i piec w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut. Upiec jeszcze jeden taki biszkopt. Krem miętowy: czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i ostudzić. Śmietanę ubić, dodając śmietan fixy. Gdy śmietana będzie gęsta, dodać rozpuszczone czekolady i tężejące galaretki cytrynowe. Tężejącą masę wylać na biszkopt, pozostawiając 2 łyżki masy. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować po wierzchu pozostawioną masą i wylać tężejące galaretki agrestowe.