Składniki

Warstwa galaretkowa:

3 opakowania pomarańczowej galaretki w proszku (na 500ml wody)

900ml wrzątku

Masa kawowa:

70ml mocnej, wrzącej kawy (np. espresso)

2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

500ml śmietanki kremówki (30% lub 36% tł.)

250g mascarpone

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

6 łyżek cukru pudru

Masa pomarańczowa:

900ml gęstego soku marchwiowo-pomarańczowego typu Kubuś

100ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)

7 łyżek cukru pudru

200g miękkiego masła (w temp. pokojowej)

Biszkopt:

4 duże jaja

2/3 szklanki cukru (140g)

2/3 szklanki mąki pszennej tortowej (100g)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżki oleju

2 łyżki wody

Sposób wykonania
Galaretki zalać wrzącą wodą, rozmieszać i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Masa pomarańczowa : odlać pół szklanki soku "Kubuś" i w niej rozpuścić proszek budyniowy, resztę soku z sokiem z pomarańczy zagotować, wrzący sok mieszać i wlewać rozprowadzony w reszcie soku budyń, gotować aż powstanie budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wystudzonym budyniem. Masa kawowa : w gorącej kawie rozpuścić żelatynę i ostudzić.W misce umieścić śmietankę i mascarpone, dodać kawę rozpuszczalną i miksować aż do uzyskania gęstej masy. Cały czas miksując wlewać wcześniej przygotowaną kawę z żelatyną, zmiksować. Biszkopt: formę 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180 stopni góra/dół. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, kakao i solą, odstawić. Jajka umieścić w misce, dodać cukier i ubić na jasną, puszystą masę, wlać olej, wodę, zmiksować i odłożyć mikser. Do masy jajecznej dodać mieszankę mączną i całość delikatnie wymieszać trzepaczką aż do połączenia składników, wlać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i z wysokości 30 cm upuścić na podłogę. Wyjąć biszkopt z formy i w papierze do pieczenia studzić na kratce .Blachę wyłożyć folią spożywczą i położyć biszkopt, na biszkopt wyłożyć masę pomarańczową i dokładnie wyrównać warstwę. Na krem wylać tężejącą galaretkę, a na galaretce rozsmarować masę kawową. Wstawić na co najmniej całą noc do lodówki. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Autor: Jola