Składniki

3 duże jajka

3/4 szklanki cukru

1 cukier wanilinowego

125 g masła

3/4 szklanki mleka

1,5 szklanki mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kaszy manny

1 łyżka octu, najlepiej owocowego

brzoskwinie obrane ze skórki, przepołowione na połowy i pozbawione pestek

Sposób wykonania
Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką. Dolewać mleko, mieszając, tylko do połączenia składników. Dodać kaszę, ocet i wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki 21-21 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na górę wyłożyć owoce, rozcięciem do góry. Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.
Autor: Jola