Składniki

Ciasto:

4 jajka

170g suchego mielonego maku

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

3 łyżki mąki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem śmietankowy:

500g serka mascarpone

250g śmietany 30%

4 łyżki cukru pudru


Masa czekoladowa:

250g serka mascarpone

200g "Nutelli"


Poncz:

50ml likieru amaretto + 50ml woda


Ponadto:

1 szklanka drylowanych wiśni

1 op. okrągłych biszkoptów

2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru amaretto


Sposób wykonania
Ciasto:  mak zalać wrzątkiem, tak aby był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć za pomocą ściereczki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.

Biszkopt ciemny: białka ubić z cukrem, wlać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ubitych białek. delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
Krem śmietankowy:  do miski dać serek mascarpone, śmietanę i cukier, miksować do uzyskania jednolitego kremu.

Masa czekoladowa: serek mascarpone i "Nutellę" (muszą mieć taką samą temperaturę) wymieszać do powstania jednolitej gładkiej masy. Mieszać delikatnie poneiważ masa może się zważyć.

Składanie ciasta:  ciasto makowe odwrócić spodem do góry ( wierzch będzie idealnie równy), skropić ponczem. Wyłożyć krem śmietankowy, w krem powciskać wiśnie i lekko wygładzić. Biszkopty krótko moczyć w kawie z amaretto i ściśle ułożyć na kremie. Na biszkoptach rozprowadzić masę z serkiem i "Nutellą". Przykryć ciemnym biszkoptem i polać polewą.
Autor: Jola
30 XII Poniedziałek. Szósty Dzień oktawy Narodzenia Pańskiego
1 J 2, 12-17; Ps 96, 7-8a, 8b-9, 10; ; Łk 2, 36-40;

Imieniny

Irminy, Eugeniusza

Warto posłuchać


Radio Fara

Radio Profeto