Składniki


Składniki: 


        Upiec jeden ciemny biszkopt.


Masa wiśniowa: 

        3,5 szkl. kompotu z wiśni

        1 galaretka wiśniowa

        2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

        2 łyżki cukru


Masa jogurtowa: 

        80 dkg jogurtu naturalnego

                (zamiast naturalnego ja daję 2,5 duże DANONE Gratki truskawkowe)

        50 dkg śmietany 30% 

        2 cukry waniliowe

        8 łyżeczek żelatyny

        3 łyżki cukru pudru 


Dodatkowo: 

        1/2 czekolady

        wiśnie z kompotu

Sposób wykonania

Sposób wykonania:
 

Masa wiśniowa: W szklance kompotu rozrobić galaretkę i mąkę. Pozostały kompot zagotować z cukrem, wlać galaretkę i wymieszać.


Masa jogurtowa: Jogurt wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi. Połączyć z jogurtem i wymieszać. Na biszkopt wlać masę wiśniową, wyłożyć wiśnie i odstawić w chłodne miejsce.

Następnie wyłożyć masę jogurtową i posypać startą czekoladą.
Autor: Jola