Składniki

Upiec 2 biszkopty: jasny i ciemny, każdy z 4 jaj


Masa:

1 kostka margaryny "Palma"

5 dkg czekolady gorzkiej

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe

60 dkg serków waniliowych "Danio" (4 op. po 150g)

1/2 litrya śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny


Budyń:

1/2 litra mleka

1 budyń waniliowy z cukrem

1 czubata łyżka mąki pszennej

2 żółtka

Sposób wykonania
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Z mleka, proszku budyniowego i żółtek ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć na puch i połączyć z zimnym budyniem, dodać 2 łyżki spirytusu. Masę podzielić na połowę. Do jednej dodać rozpuszczoną na parze i ostudzoną czekoladę.

Biały biszkopt posmarować masą czekoladową. W ciemnym biszkopcie wyciąć literatką kółka, odstawić je na bok, a biszkopt z otworami ułożyć na czekoladowej masie. W otwory powkładać pokrojone brzoskwinie. Posmarować białym kremem i ułożyć na nim pozostawione kółka, mniej więcej w tych miejscach gdzie były wykrojone.

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzić. Serki "Danio" wsypać do miski, połączyć mikserem z ostudzonymi galaretkami. Tężejące serki wylać między kółka i równo rozprowadzić.

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i jak napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować i równo wyłożyć na ciasto. Po wierzchu posypać startą czekoladą lub udekorować wg. uznania.
Biszkopty można wcześniej naponczować mocną herbatą z dodatkiem alkoholu.
Autor: Jola