Składniki

Rolada:

6 jajek

6 łyżek mąki

6 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 słoiczek ulubionego dżemu

Krem:

1 litr mleka

2 op. budyniu waniliowego bez cukru

7 łyżek mąki

9 łyżek cukru

200 g margaryny "Palma"

5 - 6 niedużych bananów

Bita śmietana:

500 ml śmietany 30%, schłodzonej

2 łyżki cukru pudru

1 śmietan fix

Dodatkowo:

dowolna czekolada do starcia

Sposób wykonania
Rolada: Białka ubić, dodać cukier. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blachę o wym. 44 x 30 cm. Piec około 13 - 15 min. w temp. 190 stopni. Przygotować ściereczkę kuchenną i rozłożyć ją na stole, oprószyć ją cukrem pudrem. Upieczone ciasto położyć na ściereczce papierem do pieczenia do góry. Zdjąć papier, gorące ciasto zwinąć ze ściereczką w roladę. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku. Wystudzić. Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę, posmarować ulubionym dżemem, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków. Krem: Połowę mleka zagotować w garnku. Pozostałą część dobrze wymieszać z budyniami, cukrem i mąką. Wymieszaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Gotować do uzyskania budyniu. Przygotowany budyń wystudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, by nie zrobił się na nim kożuch). Palmę utrzeć z zimnym budyniem. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i śmietan fix. Wykonanie: Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć kawałkami rolady, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu, wyłożyć na nie pozostały budyń. Zetrzeć warstwę czekolady i na czekoladę dać ubitą śmietanę, ładnie wyrównać i znów posypać tartą czekoladą.
Autor: Jola