Ciasto miodowe:
250g mąki pszennej
75g cukru
75g miodu
50g smalcu
1 małe jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa czekoladowa:
250g masła lub Palmy
150g cukru pudru
125 ml. przegotowanej wody
3 łyżki kakao
250g mleka w proszku (nie może być granulowane)
5 sztuk herbatników
Krem:
250 ml. mleka
250 ml. ajerkoniaku
5 żółtek
140g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
300g masła
Do nasączenia:
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki wrzącej wody
Polewa:
120g masła
150g cukru pudru
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody
3 łyżki mleka w proszku
Blaszka 24/24cm Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Składniki na ciasto miodowe zagnieść na gładkie ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą osobno piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa czekoladowa: Do rondelka dać masło, cukier puder i wodę. Rozpuścić ale nie gotować, zdjąć z ognia i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wsypać mleko w proszku i znów dobrze wymieszać. Dołożyć pokruszone herbatniki i masę dać do foremki wyłożonej folią spożywczą, wyrównać wierzch masy.(foremka ta w której były pieczone ciasta miodowe). Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Nasączenie ciast: Kawę i cukier rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Krem: Mleko wymieszać z ajerkoniakiem i odlać 1/4 szklanki. Resztę podgrzewać do zagotowania. Utrzeć żółtka z cukrem i wlać do tego 1/4 szklanki mleka z adwokatem i obie mąki. Dobrze rozmieszać i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć z ostudzonym budyniem. Pierwszy placek dać do foremki. Nasączyć ponczem i na wierzchu rozsmarować 1/2 kremu na masie delikatnie położyć masę czekoladowa i znów rozsmarować 1/2 kremu. Przykryć drugim ciastem i nasączoną częścią do dołu. Wstawić do lodówki. Polewa: Masło, cukier, wodę i kawę dać do rondelka i rozpuścić ale nie gotować. Dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Przestudzić nieco i jeszcze ciapłą polewę rozsmarować na cieście. Schłodzić w lodówce.