Składniki

Ciasto kruche:

300g mąki

200g masła

100g cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka śmietany

Ciasto drożdżowe:

500g mąki

30g drożdży

1/4litra mleka

2 jajka

100g cukru

50g masła

Nadzienie:

1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

4 jabłka

2 łyżki miodu

cytryna

Sposób wykonania

Ze składników na ciasto kruche zarobić ciasto, cienko rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Zrumienić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Gdy lekko się podpiecze wyjąć z piekarnika Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru Odstawić do wyrośnięcia Jajka utrzeć z cukrem, dodać wraz z  mąką do rozczynu, wyrobić Dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki Odstawić do wyrośnięcia Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny i lekko odcisnąć z soku Wymieszać z miodem i orzechami Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt Posmarować farszem i zwinąć w roladę Pokroić na 12 plastrów, ułożyć je na leząco na kruchym spodzie, odstawić do wyrośnięcia Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni

Autor: Jola