Ciasto kruche:
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Ciasto drożdżowe:
500g mąki
30g drożdży
1/4litra mleka
2 jajka
100g cukru
50g masła
Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
4 jabłka
2 łyżki miodu
cytryna
Ze składników na ciasto kruche zarobić ciasto, cienko rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Zrumienić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Gdy lekko się podpiecze wyjąć z piekarnika Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru Odstawić do wyrośnięcia Jajka utrzeć z cukrem, dodać wraz z mąką do rozczynu, wyrobić Dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki Odstawić do wyrośnięcia Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny i lekko odcisnąć z soku Wymieszać z miodem i orzechami Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt Posmarować farszem i zwinąć w roladę Pokroić na 12 plastrów, ułożyć je na leząco na kruchym spodzie, odstawić do wyrośnięcia Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni