Składniki

Biszkopt:

3 jajka

2/3 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki

Krem budyniowy:

1,5 szklanki mleka

3 żółtka

1/3 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżka mąki pszennej

1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

200g miękkiego masła

Wierzch:

600ml śmietany 30%

2 galaretki truskawkowe

Ponadto:

1 puszka masy krówkowej Gostyń

1 opakowanie słonych krakersów

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

1 opakowanie biszkopcików mini Andante

1/2 gorzkiej czekolady

Sposób wykonania
Biszkopt: białka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijając dodawać po 1 żółtku, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę 30/40cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej biszkopt i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. przez 25 minut. Budyń: żółtka rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące mleko wlać masę jajeczną. Ugotować budyń, ostudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wierzch: galaretki rozmieszać w 1 szklance wrzątku, ostudzić. Śmietanę ubić i dokładnie wymieszać z galaretkami. Biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym , na dżem wyłożyć masę budyniową ,później ułożyć biszkopciki jeden obok drugiego i posmarować kajmakiem. Na kajmaku ułożyć krakersy i na na to wylać śmietanę. Na śmietanę zetrzeć czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Autor: Jola