Składniki



Składniki:


BISZKOPT JASNY:

        6 jajek

        2 kisiele cytrynowe

        3/4 szkl. cukru

        3/4 szkl. mąki

        1 łyżka spirytusu

        1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


MASA KISIELOWA:

        1/2 margaryny

        2 kisiele cytrynowe

        2 galaretki agrestowe

        2 i 3/4 szkl. wody


MASA ŚMIETANOWA:

        1/2 l. śmietany 30%

        2 galaretki agrestowe

        1 "śmietan fix"

        2 szkl. wody


DODATKOWO:

        5 owoców kiwi

        1 czekolada mleczna


Sposób wykonania


Sposób wykonania:

BISZKOPT:

białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać spirytus. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.Piec około 30 min. w temp. 180 stopni.


MASA KISIELOWA:

kisiele ugotować w 2 i 3/4 szkl. wody. Do gorącego kisielu wsypać suche galaretki, dodać masło i wymieszać. Wystudzić.


MASA ŚMIETANOWA:

galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody, wystudzić. Śmietanę ubić ze śmietan fixem i połączyć z tężejącą galaretką. Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Na biszkopcie rozsmarować pół masy kisielowej. Na masie ułożyć plasterki kiwi i przykryć drugą częścią masy kisielowej. Na to dać śmietanę i posypać tartą czekoladą.

Autor: Jola