Składniki:
BISZKOPT JASNY:
6 jajek
2 kisiele cytrynowe
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1 łyżka spirytusu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA KISIELOWA:
1/2 margaryny
2 kisiele cytrynowe
2 galaretki agrestowe
2 i 3/4 szkl. wody
MASA ŚMIETANOWA:
1/2 l. śmietany 30%
2 galaretki agrestowe
1 "śmietan fix"
2 szkl. wody
DODATKOWO:
5 owoców kiwi
1 czekolada mleczna
białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać spirytus. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.Piec około 30 min. w temp. 180 stopni.
kisiele ugotować w 2 i 3/4 szkl. wody. Do gorącego kisielu wsypać suche galaretki, dodać masło i wymieszać. Wystudzić.
galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody, wystudzić. Śmietanę ubić ze śmietan fixem i połączyć z tężejącą galaretką. Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Na biszkopcie rozsmarować pół masy kisielowej. Na masie ułożyć plasterki kiwi i przykryć drugą częścią masy kisielowej. Na to dać śmietanę i posypać tartą czekoladą.