Składniki:
JASNY BISZKOPT:
3 jaja
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
3 łyżki cukru
CIEMNY BISZKOPT:
6 jaj
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
szczypta soli
MASA BUDYNIOWO ŚMIETANKOWA:
3 szkl. śmietany 30%
4 szkl. mleka
2 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
3 łyżeczki żelatyny
2 śmietan fixy
1 łyżka cukru pudru
1/2 puszki masy krówkowej(puszka 400g)
POLEWA:
1 gorzka czekolada
2 łyżki masła
1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania:
Jasny biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec 20 min. w temp. 170 stopni Biszkopt ciemny: zrobić jak biszkopt jasny. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2 blaty. Masa: Ugotować oddzielnie 2 budynie. Do każdego dodać po 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wody. Do jednego budyniu dać krówkę i wymieszać. Śmietanę ubić ze śmietan fixami i 1 łyżką cukru pudru. Każdy budyń wymieszać z połową śmietany. Polewa: czekoladę, masło i miód roztopić w kąpieli wodnej. PRZEŁOŻENIE: ciemny biszkopt-jasna masa-jasny biszkopt-ciemna masa-ciemny biszkopt-polewa